Diamond Podcasting / Blog / Je podcast is gepubliceerd. En nu?

Je podcast is gepubliceerd. En nu?

Geplaatst op november 18, 2021


Yes, een nieuwe podcastaflevering is gepubliceerd en staat online. En nu? Ga je wachten op downloads?

Breng je podcast actief onder de aandacht van je publiek. Benader je podcast op dezelfde manier als je website: er komt vast wel iemand een kijkje nemen, maar je moet wel eerst laten weten dat die pagina er is! Je gaat niet zitten wachten.. creëer buzzz!

In deze blog licht ik vijf handige manieren uit om luisteraars naar je podcast te leiden – zonder te adverteren.

 

Plaats je podcast prominent op je website

Zorg dat je je eigen platform claimt. Je wilt luisteraars verbinden tussen al je online uitingen. Tuurlijk wil je op een platform als Spotify te horen zijn, maar als je luisteraars ergens naartoe wilt sturen om verdere informatie te lezen, ergens voor aan te melden, iets te downloaden, of misschien wel te kopen, verwijs je naar je site. Op je site plaats je een pagina die je ‘podcast’ noemt. Op deze pagina zet je alle relevante informatie rondom je podcast. En komen ook alle bijbehorende links naar de andere luisterplatformen zoals Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts. 

Naast de buttons van deze luisterplatformen plaats je ook een embed player. Er wordt tegenwoordig niet alleen maar via apps geluisterd, maar ook gewoon op de site.

Ideaal als iemand achter de computer zit. Maar wist je dat meer dan 69% naar podcasts luistert op mobiel? Maak het dus ook mobielvriendelijk!

Neem deze nieuwe podcastpagina dus ook op in je menubalk en plaats bij een nieuwe aflevering een verwijzing op je homepagina, zodat de kans zo groot mogelijk is dat een toekomstige websitebezoeker niet naast je podcast kan kijken.. euh luisteren. 😉

geen zin om die pagina op je site te maken? Check dan eens springcast.fm, daar krijg je een volledig ingerichte luisterpagina bij je hostingabonnement. 

 

Deel je podcast via Instagram

Instagram werkt super goed samen met Spotify. Wist je dat in NL gemiddeld 47% via het platform Spotify luistert naar podcasts? Maak dus gebruik van de deel functie in Spotify. Deel je podcast niet alleen in een wallpost, maar ook vooral in je Instagram stories. Gebruik je liever een eigen link naar je podcastpagina? Gebruik dan de laatste update van Instagram: de link sticker.

 

 

Deel je afleveringen veel vaker

Deel je podcast niet alleen nadat-ie gepubliceerd is. Zelfs een podcast die jij ‘oud’ vindt, kan opnieuw waardevol zijn voor een andere volger. Misschien bespreek je een week na de lancering van je nieuwste aflevering een ander onderwerp wat óók met die eerdere aflevering te maken had. Gebruik dat moment dan om opnieuw te verwijzen naar die podcastaflevering. Zeker als je minder vaak afleveringen publiceert.

Maak het ook visueel aantrekkelijk, concreet en duidelijk dat je podcast iets is wat beluisterd moet worden. Ookal is je podcast enkel audio, maak het visueel. Laat het vooral telkens opnieuw voorbijkomen als iets nieuws. Het merendeel van je volgers is niet eens op de hoogte van je nieuwste aflevering na 1 keer delen. Dus deel je podcastaflevering verschillende keren, wellicht ook vanuit verschillende perspectieven. Letterlijk, door bijvoorbeeld een andere foto of pakkende titel te gebruiken.

 

Verspreid je podcast ook in je privé netwerk

Stuur berichten in je privé netwerk via mails, WhatsApp, Facebook of Instagram en vertel hen over je podcast. Nodig ze uit om te gaan luisteren. De kans is groot dat er naast jouw zakelijke netwerk ook veel potentiële luisteraars in jouw privé netwerk zitten te wachten om naar jou te luisteren. Jouw kennis van zaken kan voor hen ontzettend waardevol zijn, zonder dat je het zelf doorhebt. Dus deel het, laat van je horen! Soms verrast het je echt welke mensen er getriggerd zijn door jouw podcast, dus vergeet je podcast niet te delen in je intieme netwerk: vrienden, familie en kennissen.

 

Neem je podcast ook op in je mailafsluiting

Hoeveel mails verstuur jij dagelijks? Juist ja. Genoeg, en ook naar genoeg mensen. Dus voeg je podcast toe in je standaard mailafsluiting.

 

Vermeld je podcast in je nieuwsbrief

 

Natuurlijk zet jij je nieuwsbrief in op het moment dat je een nieuw aanbod wilt pitchen, maar je hoeft je nieuwsbrief niet alleen in te zetten op verkoop. Je wilt de verbinding met je mailinglijst volgers warm houden. Dus noem je podcast in je nieuwsbrief. Heb je het bijvoorbeeld laatst gehad in een aflevering over een onderwerp dat relevant is voor jouw nieuwsbrieflezers? Plaats een link van je podcast erbij. Licht de aflevering uit! Gebruik een uitspraak uit de podcast als titel. Ook in die mails voeg je weer links toe naar je podcastluisterpagina of je luisterkanalen. Maak het zo makkelijk mogelijk voor een potentiële luisteraar om je direct te horen.

 

Als je een interview opneemt: vergeet dan niet bovenstaande tips ook door je gast toe te laten passen. Op die manier heb je verspreiding via twee verschillende netwerken! Maak het dan ook je gast zo makkelijk mogelijk door alvast content te maken die je gast graag deelt.

Als je deze tips toepast zul je kansen benutten om meer luisteraars voor je podcast te krijgen.

 

Wist je dat je bij de lancering van jouw nieuwe podcast ook grote kansen kunt benutten? Wil je potentiële luisteraars buiten je eigen netwerk bereiken zonder te adverteren?

Bekijk dan Diamond Podcast Launch en ontdek onze lanceerstrategie!

 

Klinkt Diamond Podcast Launch je als muziek in de oren?