Geplaatst op september 18, 2021
We leggen in deze technische blog graag in 5 stappen uit hoe je zelf je podcast kunt opnemen in Audacity. (En we geven je nog wat extra opnametips mee die je direct kunt toepassen.)
Audacity is een gratis ‘easy-to-use’ opnameprogramma waarmee je in een aantal klikken een hoogwaardige audio-opname kunt maken met je (USB-)microfoon. Naast bedenken wat je wilt opnemen, zijn er natuurlijk een aantal technische stappen die je moet doorlopen om tot een goede opname te komen.
Deze stappen kun je ook gebruiken als je nog niet eerder met Audacity hebt gewerkt, maar er wel mee wilt werken. Handig is dan wel dat je het programma eerst even installeert. 😉
Voordat je microfoon kan communiceren met je computer zul je die moeten aansluiten. Het kan zijn dat je een USB-microfoon hebt (makkelijk, want dan is het zo gepiept). Maar heb je een interface (geluidskaart) waar je een microfoon met XLR-kabel op aansluit, zorg dan dat die verbinding maakt met je computer. Vaak gaat er op je microfoon of interface een lampje branden, zodat je kunt zien dat die goed communiceert met de computer.
Als de computer je microfoon of interface herkent kun je Audacity opstarten. In Audacity zie je dan het volgende scherm:
Het belangrijkste dat je nu moet instellen (en geloof me, dit kun je snel vergeten…) zijn de geluidsinstellingen van Audacity. Je zult altijd moeten controleren of je microfoon in Audacity wordt herkend, of je 1 of 2 personen opneemt, en hoe je het opgenomen geluid wilt terughoren. Zie de afbeelding waar je dit instelt.
#1: Dit moet je (USB-)microfoon zijn of je interface/geluidskaart.
#2: 1 of 2 stemmen: mono = 1 stem, stereo is 2 of meerdere stemmen.
#3: Dit is je afluisterinstellingen, bijvoorbeeld je koptelefoonuitgang, de USB-microfoon, als je daar je oortjes op aansluit, of weer je geluidskaart.
Tip: Maak van deze instellingen een foto of screenshot zodat je die altijd onthoudt.
Het is belangrijk dat je eerst de microfoon aansluit voordat je Audacity opstart. Dus als je bij het controleren van deze instellingen niet je microfoon of geluidskaart tussen de opties ziet, start dan eerst Audacity opnieuw op. Grote kans dat die dan wel verschijnt.
In principe ben je bijna zover om je opname te maken, maar sla het project eerst op!
Dit heeft alles te maken met de locatie waar je opnames worden opgeslagen. Als je in een leeg project direct start met opnemen zal Audacity zelf een naam geven aan al je opnames en zal het ook opgeslagen worden in je standaard Audacity-map op je computer. Dit wil je niet.
Wat je wel wilt, is dat je altijd makkelijk je opnames kunt terugvinden en niet tussen talloze onherkenbare audiobestanden op je computer moet gaan zoeken naar ‘dat ene stukje’ in opname x. Sla het project dus eerst op, bij voorkeur in je documentenmap -> podcastmap -> ruwe opnames. En geef het project een herkenbare naam, eventueel met de opnamedatum in de titel.
Doe dit maar, je zult ons ooit bedanken. 😉
Tip: Let op met het opslaan van je opname in de cloud. Als je lange opnames maakt is het aan te raden om je opnames altijd eerst lokaal op je computer op te slaan, voordat je ze direct in Dropbox, iCloud of Google Drive plaatst.
Het is zover! Je hebt alles gecheckt voor het opnemen, nu komt jouw moment! Zet een bak thee, sluit je ramen, deuren en eventueel je gordijnen. Je wilt een opname maken die zo min mogelijk bijgeluiden heeft. Die thee helpt ook wat tegen smakgeluiden in je opname… 😉
Druk op de grote rode knop en ga, ga! Neem die waardevolle podcast op! Ben je klaar met praten, druk dan op de (vierkante) stopknop.
Proficiat, je hebt je opname gemaakt! Luister eens terug door op de playknop te drukken. Ben je tevreden? Sla je project dan nog eens op. Je opname is dan echt veilig opgeslagen op je computer!
Nu is het tijd om je opname te delen, want er moet waarschijnlijk nog heel wat gebeuren in de nabewerking. Denk aan versprekingen, bijgeluiden, de dynamiek en vergeet ook niet je jingles die aan de opname mogen worden toegevoegd.
Maar… daar helpen we je erg graag mee. Dat is nou eenmaal ons vak!
Wil je je bestanden delen met ons? Dan ontvangen we graag een .WAV versie van je audio. Dit is een hoge kwaliteit audio waar wij goed mee kunnen werken.
Tip: Wil je het eerst eens doorsturen naar iemand anders om te beluisteren? Kies dan voor MP3, dat is namelijk een veel kleiner bestand dat je bijvoorbeeld zelfs via WhatsApp kunt doorsturen.
Maar hoe maak je een .WAV-versie van je opname?
Ga naar ‘Bestand’, kies voor ‘Exporteren’ en klik dan op ‘Exporteren als .WAV’. Er opent (afhankelijk van je instellingen) een scherm voor het invullen van Metadata. Dit mag je leeglaten.
Laat het bestand exporteren en doe een dansje, je hebt zojuist je podcast in hoge kwaliteit opgenomen!
Als je tot hier gekomen bent ontdek je vast ook graag hoe je zelf een goede opname maakt. Pas dan zeker deze tips toe in jouw opnameproces zodat je je echt kunt focussen op je inhoud.