Geplaatst op oktober 16, 2022
Podcastluisteraars houden van kwaliteit: jouw stem (en eventueel die van je podcastgasten) moet goed verstaanbaar zijn. Er zijn immers genoeg andere podcasts die wel een goed geluid hebben. Audio is vakmanschap en niet elke VA heeft de juiste kennis en tools om je audio écht goed te laten klinken. Wil je vandaag de dag serieus genomen worden in je markt, zorg dan dat je geluidskwaliteit top is.
Wedden dat het onderwerp waarover jij praat in je podcast niet uniek is? Ga maar eens na hoeveel businesspodcasts er al zijn met overlappende onderwerpen… Precies. Als je er alleen maar bent om over je onderwerp te vertellen, mis je een essentieel onderdeel als podcastmaker: je eigen persoonlijke verhaal. Deel dus niet alleen kennis in je podcast, deel ook je eigen persoonlijke verhalen. Zo leren jouw luisteraars je door en door kennen en kunnen ze een echte verbinding met jou maken, nog voordat ze jou in een leadgesprek spreken.
Natuurlijk is de inhoud van je podcast belangrijk, maar je titel en de shownotes zijn hierbij vooral doorslaggevend. Kijk daarom eens naar je statistieken: welke afleveringen zijn het best beluisterd? Wat valt je op aan de titel en de beschrijving? Verwerk slimme zoektermen (seo-proof) in je titels, test met verschillende titels en ontdek wat het beste werkt! Vergeet daarnaast niet je podcastafleveringen in een player op je site te plaatsen (als je dat nog niet gedaan hebt) met dezelfde zoektermen. Zo word je niet alleen beter gevonden in de podcastapps, maar ook via Google!
Natuurlijk wist je dit al. Maar consistentie zit niet alleen in het wekelijks publiceren van een nieuwe aflevering op een vaste dag. Het betekent ook consistent zijn in het opnemen van nieuwe afleveringen en ook consistent aanwezig zijn op social media met je podcast. Neem bijvoorbeeld elke maandagmiddag afleveringen op, schrijf na de opname gelijk posts om de nieuwe aflevering in de spotlight te zetten en deel elke vrijdagmiddag welke afleveringen er deze week zijn gepubliceerd. Maak er een werkbaar proces van. Fijn en overzichtelijk voor jou, maar ook betrouwbaar voor je luisteraar!
Eén keer je aflevering delen na publicatie via Instagram stories brengt je nog geen succes. Veel podcasters onderschatten dan ook het belang van delen. Deel dus veel vaker (en op verschillende relevante kanalen) je podcast, en niet alleen op de dag van publicatie. Deel ook bijvoorbeeld op maandagmiddag dat je een nieuwe aflevering aan het opnemen bent en maak je doelgroep er alvast nieuwsgierig naar! Bonustip: vergeet ook niet om oudere podcastafleveringen te blijven delen. Omdat een nieuwe luisteraar op elk moment kan instromen bij je podcast, zijn ook oudere afleveringen nog steeds relevant als je ze opnieuw deelt.
‘Maar iedereen doet al interviews…’ En dat heeft een reden. In onze statistieken zien we vaak terugkomen dat interviews veel meer en beter beluisterd worden dan solo-afleveringen. Mensen luisteren graag naar dialogen, naar gesprekken. Het grote voordeel van interviews: je bereikt niet alleen je eigen publiek, maar ook het publiek van je gast. Je podcast groeit erdoor, en ook je eigen netwerk. Dus maak (nog) meer gebruik van interviews.
Je podcast zit bomvol waarde die je op tal van verschillende manieren kan uiten op je andere kanalen. Wat denk je van: audio snippets met ondertiteling uit je podcast halen om te teasen, mooie quotes citeren om posts van te schrijven, een blog op je website publiceren die verwijst naar die ene podcastaflevering of een nieuwsbrief als aanleiding voor je nieuwe aanbod die je noemt in je podcast. Podcasten is niet zomaar regelmatig een aflevering online gooien en hopen dat mensen ernaar gaan luisteren. Blijf dus actief je podcastcontent delen en hergebruiken.
Met dit blog hopen wij dat jouw podcast een succes wordt!
Wil je meer tips ontvangen over het laten groeien van je podcast? Volg onze kanalen of vraag geheel vrijblijvend een podcaststrategiegesprek aan.