Diamond Podcasting / Blog / 10x inspiratie voor je eigen podcast

10x inspiratie voor je eigen podcast

Geplaatst op oktober 17, 2022


Je wilt graag een eigen podcast beginnen, maar iedereen heeft tegenwoordig een podcast. Hoe val je nog op en hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer geen grijze muis wordt in podcastland? Daarom hebben wij 10 inspirerende podcast-ideeën voor je op een rijtje gezet!

 

 

#1: Maak een terugkerende rubriek in je podcast

In de podcast MonkeyTalk nodigt host Irene Koel inspirerende gasten op het gebied van creativiteit uit in haar vaste rubriek ‘Vooraper aan de foon’. Dit podcastconcept past perfect bij haar bedrijf The Zooooo.

#2: Gebruik het volledige audiospectrum en prikkel door middel van een hoorspel

Preachings by Q is meer dan een podcast; het is een complete audiobeleving om je oren te prikkelen en te provoceren. Een podcast draait immers om geluid, dus waarom er niet gelijk een hedendaags hoorspel van maken?

 

#3: Interview je klanten om nieuwe volgers enthousiast te maken over je diensten

Een geweldig manier om je volgers enthousiast te maken over je aanbod is je huidige klanten hierover te laten vertellen. Suzanne van Schaik publiceert 3x per week een podcastaflevering en laat regelmatig haar klanten aan het woord.

 

#4: Gebruik geen standaard jingle, maar verschillende muziek in je podcast

Vandaag de dag is het heel gebruikelijk om muziek in je podcast te verwerken, maar waarom niet gewoon verschillende muziek? Marieke Pijler gebruikt in haar podcast een hele lijst aan muziek om elke podcastaflevering een andere uitstraling te geven.

 

#5: Promoot je weggever, diensten of producten in je podcast

Wendy Kerssens, podcast al een tijdje aan de weg, en promoot ook diensten in haar podcast. Zo verwijst zij in verschillende afleveringen in het outro naar een weggever die je kunt downloaden. Een geweldige follow-up voor een nieuwe volger.

 

#6: Varieer in type afleveringen

Als je denkt dat elke podcastaflevering standaard dezelfde vorm moet hebben: think again! Let’s Peep combineert verschillende type afleveringen in hun podcast.

 

#7: Gebruik intro variaties

Als je elke werkdag podcast is het fijn om je luisteraar niet telkens hetzelfde intro riedeltje te geven. Dat kennen ze onderhand wel. Marja den Braber gebruikt daarom in haar podcast een aantal intro variaties, zodat niet elke aflevering hetzelfde klinkt maar wel dezelfde herkenbaarheid bevat!

 

#8: Maak gebruik van storytelling met sound effects

Nanda van Aalst maakt in haar podcast gebruik van veel storytelling. Door deze storytelling is er enorm veel ruimte om geluidseffecten toe te voegen, om daarmee nog meer een beleving neer te zetten in haar podcast.

 

#9: Maak slim gebruik van een podcast livestream

Aramik Garabidian produceert al bijna 2 jaar elke dag een podcast. Hij gaat hiermee live op verschillende social media kanalen en publiceert na z’n live, direct de podcast aflevering. Op deze manier is hij elke dag op verschillende kanalen actief door er maar 1x tijd aan te besteden. Over efficiëntie gesproken..

 

#10: Gebruik verschillende podcastcovers voor elke aflevering

Marjon de Vroomen van de podcast Ambitie Maakt Verschil, gebruikt voor elke podcastaflevering een andere cover. Op deze manier komt de herkenbaarheid van de podcast terug en zorg je tegelijkertijd keer op keer, voor een vernieuwende uitstraling.

 

Klinkt Diamond Podcast Launch je als muziek in de oren?